Onze cookies maken winkelen en reclame persoonlijker. Als je verder gaat accepteer je deze cookies. Meer weten?

Postzegels voor geboortekaartjes

Welke postzegel moet er op een geboortekaartje?

Op een geboortekaartje kun je een standaard postzegel plakken, maar je kan ook gebruik maken van geboortezegels. Met deze gelegenheids-postzegels kan de ontvanger direct zien dat het om een geboortekaartje gaat. Verder hebben geboortezegels geen functie.

Hoeveel postzegels moeten er op geboortekaartjes?

Weegt het geboortekaartje minder dan 20 gram, dan kun je er 1 postzegel op te plakken. Alle enkele kaarten wegen nog geen 20 gram en kunnen dus met 1 zegel worden verstuurd. De enkel variant super (21x21cm) is hierop een uitzondering. Hier zijn 2 postzegels voor nodig.

Als je geen geboortezegels wilt overhouden, dan kunnen wij voor jou de geboortekaartjes rechtstreeks naar je vrienden en familie versturen. Je hoeft dan zelf geen postzegels meer te plakken of een adres op de envelop te schrijven.

Kies je voor een pakketje geboortekaartjes, dan zul je de kaartjes zelf moeten voorzien van een postzegel. Je hoeft niet zelf te gaan rekenen hoeveel postzegels er op je geboortekaartje moeten, dat hebben wij voor je gedaan.

Alle enkele kaarten wegen minder dan 20 gram en kunnen dus met een postzegel 1 worden verstuurd. Uitzondering is de Enkel vierkant super (21x21cm), op deze kaart met enveloppe moeten twee postzegels worden geplakt.

Hieronder vind je de overige postzegeltarieven voor onze kaarten:

1 postzegel (kaarten tot 20 gram)

  • Enkele kaarten tot 21x21cm
  • Dubbele wenskaart normaal 10x15cm met enveloppe
  • Dubbele vierkante kaart groot 14x14cm met enveloppe
  • Langwerpig enkele kaart 10x21cm met enveloppe
  • Langwerpig dubbele kaart 10x21cm met enveloppe

2 postzegels (kaarten van 20 tot 50 gram)

  • Dubbele wenskaart groot 15x21cm met enveloppe
  • Dubbele vierkante kaart - super 21x21cm met enveloppe
  • Enkele vierkant kaart - super 21x21cm

3 postzegels (kaarten van 50 tot 100 gram)

  • Dubbele wenskaart super 21x30cm met enveloppe

Let op: in België moeten op alle vierkante kaarten 2 postzegels worden geplakt.

Zitten er ook postzegels bij een pakket geboortekaartjes?

Bij onze pakketjes zitten geen postzegels. Zo heb je zelf de vrijheid om te kiezen voor gewone zegels of geboortezegels. Bovendien kun je zelf beslissen of je een deel van de kaartjes langsbrengt bij familie en vrienden die in de buurt wonen. Dat scheelt uiteindelijk weer verzendkosten.

Wat zijn geboortezegels?

Geboortezegels zijn speciale postzegels van PostNL die speciaal voor geboortekaartjes zijn ontworpen en die je kunt gebruiken voor de geboortepost. Het zijn speciale gelegenheids postzegels voor op de geboortekaartjes.

Heb je zegels over? De geboortezegels kun je ook op gewone post gebruiken.

Waarom geboortezegels gebruiken?

De geboortepostzegels zijn de ideale zegels voor geboortekaartjes. Door een geboortezegel op de envelop van de geboortekaartjes te plakken kan de ontvanger direct zien dat het om een geboortekaartje gaat. Daarnaast staat het ook erg leuk op de envelop van het kaartje. Met een geboortezegel maak je de babypost helemaal compleet.

Komen geboortekaartjes met geboortezegels sneller aan?

De kaartjes met geboortezegels hebben dezelfde overkomstduur als geboortekaartjes met regulier postzegels. Het maakt dus niet uit of je de speciale geboortezegels gebruikt of de gewone postzegel.

Alleen voor medische dossiers en rouwkaarten is er een apart postcircuit voor een snellere verzending.

Geboortekaartjes worden - net als reguliere post - in 95% van de gevallen de volgende werkdag binnen Nederland bezorgd. In 5% van de gevallen duurt het 1 of 2 dagen langer.

Hoe kan ik geboortezegels gebruiken?

Geboortezegels hebben dezelfde waarde als een gewone postzegels. Je kan ze gebruiken voor kaarten tot 20 gram. Is je kaart meer dan 20 gram, dan zul je een extra postzegel moeten plakken. In 2018 kost een geboortezegel €0,83.

Kan ik geboortezegels gebruiken in het buitenland?

Geboortezegels zijn te gebruiken voor buitenlandse post, maar 1 geboortezegel is niet voldoende. Voor post naar het buitenland moet je een extra geboortepostzegel bijplakken.

Kan ik ook oude geboortezegels gebruiken?

Ook oude geboortezegels kun je gewoon gebruiken. Let er wel op dat je zegels moet bijplakken tot de huidige waarde: in 2018: €0,83. Als de zegel waarde 1 heeft, dan kun je deze gebruiken zonder bij te plakken.

Waar kan ik geboortezegels kopen?

Speciale geboortezegels zijn verkrijgbaar bij het postkantoor, op de website van PostNL en bijvoorbeeld ook bij de Albert Heijn. De zegels worden per 50 stuks verkocht.

Wil je graag geboortezegels plakken op jouw geboortekaartjes van Kaartje2go? Laat dan de geboortekaartjes als pakketje naar je eigen adres versturen. Na ontvangst kun je de kaarten zelf adresseren en voorzien van geboortezegels.

Deze zegels zijn helaas niet te bestellen bij Kaartje2go. Wij versturen de kaarten met een ‘port betaald’ stempel.