Ga naar de inhoudGa naar het filter
Rouwkaarten

Rouwkaarten

Kies een rouwkaart uit de collectie, en neem op waardige manier afscheid van een dierbare. Bestel een gratis proefdruk en lees hier meer informatie over het maken en versturen van rouwkaarten.

Rouwkaarten
Rouwkaarten
Kinderrouwkaarten
Kinderrouwkaarten
Rouwbedankkaarten
Bedankkaarten
Sterkte kaarten
Sterkte kaarten
Condoleancekaarten
Condoleancekaarten
Condoleancekaarten voor huisdieren
Huisdieren
Rouwkaart horizon vogelvlucht
Lief bedankkaartje rouw met blauw ballon hartje
Rouwkaart duinen vogelvlucht
Rouwkaart - Vlinder met watercolor in sepia
Liggende groene waterverf rouwkaart minimalistisch
Rouwkaart zonnebloemen
Bidprentje met grote foto op papiertextuur
Bedankkaart na overlijden bloem nudekleuren
Rouwkaart bollenveld tulpen
Stijlvolle rouwkaart met foto van bloeiende sneeuwklokjes
Rouwkaart bedankt horizon vogelvlucht
Rouwkaart met grote foto en handgeschreven naam
Gratis proefdruk
Bedankkaart duinen vogelvlucht
Rouwkaart duingras langwerpig
Subtiel rouwkaartje bedankt met bloemetjes sterrenkindje
Roze waterverf liggende rouwkaart minimalistisch
Lieve rouwkaart met roze waterverf ballon hartje
Subtiele rouwkaart met illustratie van bloem
Rouwkaart boom met wegvliegende vogel
Mooie rouwkaart met Eustoma's op aquarel
Rouwkaart huisdier stijlvol met koperen hartje en foto
Bedankkaart na overlijden beige bereklauw
Rouw bedankkaart bloemen lavendel paars waterverf
Modern gedachtenis bidprentje met foto naam en jaartallen

Rouwkaarten: een persoonlijke en passende rouwkaart

Wanneer je verneemt dat iemand die je dierbaar is, overleden is, dan is het belangrijk om tijd te nemen om te rouwen. Laat aan de omgeving van de overledene blijken dat zijn sterven je getroffen heeft en vertel hen hoe belangrijk de persoon voor je was. Je kan zo’n kaart zien als een laatste eerbetoon aan de persoon die overleed en als het betuigen van je innige deelneming aan degene die om hem of haar rouwen. De juiste rouwkaart vinden die bij de overledene past, is geen sinecure. Neem er de tijd voor en selecteer een rouwkaart die past bij de emoties die het overlijden bij je oproepen. Een rouwkaart schrijven en versturen, hoort bij het ritueel van het rouwen. De betrokkenen zullen het appreciëren als je hen een rouwkaart stuurt.

Maak zelf een rouwkaart

Voor welke soort rouwkaart kies je? Hoe moet ze van vorm zijn en hoe wil je dat ze eruitziet? Welke stijl  moet ze volgens jou hebben? Klassiek, sober of stijlvol? Dat zijn belangrijke vragen waar je best goed over nadenkt vooraleer je er een kiest. Omdat de kaart voor alle betrokkenen een bijzondere waarde heeft, is het toch belangrijk dat de kaart een bepaald cachet heeft. Zorg ervoor dat je kaart respectvol oogt en selecteer zorgvuldig een foto en tekst. Het is belangrijk dat iedereen uit de omgeving van de overledene zich in de kaart kan vinden.

Wat zet je op een rouwkaart?

Hoe vind je de juiste woorden voor de tekst op een rouwkaart? Dat kan best een beetje lastig zijn, maar we geven je graag wat tips. Probeer de tekst zo te schrijven dat je je verdriet uitdrukt maar ook laat merken dat je het verdriet van de anderen begrijpt. De naaste omgeving van de overledene zal dat appreciëren. Een rouwkaart is ook vaak een laatste herinnering aan de dierbare en ze wordt meestal gekoesterd. Juist daarom is het belangrijk dat je ze met veel zorg maakt en dat ze ook origineel is. Kun je zelf de juiste woorden niet vinden, dan is het ook helemaal oké om je te laten inspireren door woorden van anderen. Kies eens een mooie songtekst ter voorbeeld op je rouwkaart, of een gedicht. Maar bijvoorbeeld quotes en bijbelteksten passen ook goed op je rouwkaartje. 

Tip: Je kunt de voorbeeld tekst op de binnen- of voorkant van je rouwkaart aanpassen in de kaartmaker, maar dat hoeft niet. Je kunt de zorgvuldig gekozen woorden van onze designers ook mooi laten staan. 

Rouwkaarten voorbeeld teksten

Niet iedereen is in de wieg gelegd als schrijver en daarom hebben wij een ruim assortiment aan rouwkaartteksten waaruit je kan kiezen bij het opstellen van een rouwkaart. Ga eens door de teksten en kies er een uit die past bij de ervaringen die je met de overledene had. Laat je inspireren door onze rouwkaarten voorbeeld teksten en geef je kaart een authentieke stempel.

Wil je aan iemand je deelneming betuigen bij het verlies van een dierbare? Bij Kaartje2go vind je een klassieke en stijlvolle collectie kaarten om je deelneming te betuigen.

Veelgestelde vragen over rouwkaarten

Een passende rouwkaart maak je in een paar eenvoudige stappen:

 • Kies een mooie kaart uit de collectie rouwkaarten en klik op “Kaart bewerken”
 • Bewerk de kaart in de kaartmaker:
  • Wijzig het lettertype, de kleuren of de achtergrond.
  • Voeg kaders of symbolische figuren toe.
  • Upload eventueel een foto van je geliefde.
  • Schrijf een passende tekst in de kaart.
 • Rond de bestelling af en verstuur de rouwkaarten naar familie, vrienden en bekenden.

Het kan heel mooi zijn om een foto van de dierbare op de rouwkaart te zetten. Zo maak je de kaart sprekender en hebben mensen een foto als aandenken. In onze kaartmaker kun je eenvoudig een foto uploaden. Kies een kaart uit de collectie “met eigen foto” om de foto te vervangen of upload je foto direct op een (blanco) rouwkaart.

Het kan heel mooi zijn om een foto van de dierbare op de rouwkaart te zetten. Zo maak je de kaart sprekender en hebben mensen een foto als aandenken. In onze kaartmaker kun je eenvoudig een foto uploaden. Kies een kaart uit de collectie “met eigen foto” om de foto te vervangen of upload je foto direct op een (blanco) rouwkaart.

Rouwkaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 1,19 per stuk. Afhankelijk van het aantal (meer kaarten = meer korting), het formaat en de afmeting van de kaart wordt de prijs hoger. Ook de papiersoort en envelopkleur hebben invloed op de prijs. Op deze manier heb je de vrijheid om de kaart zo mooi te maken als je zelf wilt.

Een rouwkaart verstuur je zo snel mogelijk na het overlijden. Meestal al de dag na het overlijden. Op die manier zijn vrienden, familie en bekenden snel op de hoogte van de afscheidsceremonie.

Het drukken van de rouwkaarten gaat razendsnel. Als je ‘s avonds voor 20:00 uur bestelt, worden ze nog dezelfde dag verzonden. Via Bpost worden ze binnen 1-3 werkdagen bezorgd. 

Een rouwkaart stuur je aan alle mensen die je op de hoogte wilt brengen van het overlijden. Meestal zijn dat familie, vrienden en kennissen, buren en collega’s. Denk ook aan klanten, klasgenoten, leden van een club waar je geliefde bij zat en iedereen die enige band met de overledene had.

Naast het versturen van een rouwkaart wordt er vaak een advertentie geplaatst. Iemand die geen kaart heeft ontvangen is dan alsnog in de gelegenheid om oprechte deelneming te geven bij de condoleance voorafgaand aan de begrafenis of crematie.

Ja, je kunt bij ons rouwenveloppen bestellen. Onze rouwenveloppen zijn wit met aan de voorzijde een donkergrijze rand. Voor rouwenveloppen betaal je een kleine meerprijs, namelijk € 0,10 per envelop. Je kunt onze rouwenveloppen bestellen in de volgende formaten:

 • 10 x 10 cm
 • 14 x 14 cm
 • 10 x 15 cm
 • 10 x 21 cm
 • 15 x 21 cm

De rouwenveloppen zijn alleen samen met een pakketje kaarten te bestellen. Je ontvangt de kaarten en rouwenveloppen dus eerst thuis, waarna je ze zelf verstuurt.

Goed om te weten: kaarten met rouwenveloppen hebben niet automatisch voorrang bij Bpost. Wel kun je bij postkantoren en postpunten kiezen voor speciale rouwzegels. Dit zorgt voor extra herkenbaarheid bij de behandeling van je rouwbrieven.

Het aantal postzegels is afhankelijk van het gewicht. Tot 20 gram = 1 postzegel. Tussen de 20 en 50 gram = 2 postzegels en boven de 50 gram = 3 postzegels.

De rouwkaarten kun je rechtstreeks door ons laten versturen. Je hoeft hier dan geen postzegels op te plakken. Dat doen wij voor je. We maken GEEN gebruik van rouwpostzegels. 

Laat je de kaarten eerst thuisbezorgen? Dan zul je zelf postzegels moeten plakken. Gebruik hiervoor de speciale rouwpostzegels, zodat PostNL de kaarten met extra zorg kan verwerken.

Om de kaarten snel te verwerken kun je een speciale verzamelenvelop bestellen. In deze envelop passen 30 tot 40 rouwkaarten per envelop. Op deze manier worden rouwkaarten met voorrang en speciale zorg verwerkt (o.a. bezorging op maandag). Bovendien heeft de verzamelenvelop een unieke barcode, zodat de post traceerbaar is.

Een rouwkaart is een symbool van afscheid en tegelijk ook iets praktisch. Bovendien maak je de kaart op een moeilijk moment. Bij de inhoud kun je dus best wat hulp gebruiken. Zo maak je een passende, respectvolle en duidelijke rouwkaart:

Een rouwkaart bestaat in principe uit 3 dingen:

 1. Gegevens van de overledene
 2. Informatie over de afscheidsceremonie
 3. Een mooie (song)tekst, quote of gedicht dat bij je dierbare past

Gegevens van de overledene

De gegevens van de overleden dierbare bevatten meestal de volgende informatie:

 • Een introductiezin: meestal een vermelding van de manier van overlijden. Bijvoorbeeld op 83-jarige leeftijd is in stilte vertrokken mijn lieve man, onze vader en opa. Of na een korte ziekte hebben we plotseling afscheid moeten nemen van mijn lieve man en onze sterke papa.
 • De volledige (doop)naam van de overledene en eventueel zijn of haar roepnaam of bijnaam. Bijvoorbeeld: Jan Pieter “Jakob” Willemsen.
 • De geboortedatum, gevolg door de sterfdatum en eventueel de geboorteplaats en plaats van overlijden. Bijvoorbeeld: Geboren op 18 augustus 1965 te Amstelveen. Gestorven op 15 mei 2025 te Amsterdam. Of ★ 18 augustus 1965 † 15 mei 2026
 • De namen van de nabestaanden. Beginnend met de partner, gevolgd door de gezinnen beginnend bij het oudste kind. Voor elk gezin kan de woonplaats vermeld worden.

Informatie over de afscheidsceremonie

Informatie over de afscheidsceremonie kun je als volgt vermelden:

 • Bezoek aan huis: of het mogelijk is om de overledene thuis te bezichtigen. Bijvoorbeeld: Jan Pieter ligt thuis opgebaard.
 • Mogelijkheid tot condoleren: de locatie en tijd van condoleance. Bijvoorbeeld: Condoleance vindt tussen 12:00 en 13:00 uur plaats in gebouw de Samenkomst aan de Kerkweg 11, Amsterdam.
 • Afscheidsdienst of ceremonie: de locatie en tijd van de afscheidsceremonie. Bijvoorbeeld: Aansluitend zullen wij het leven van Jan Pieter vieren en voor een laatste keer afscheid nemen in het rouwcentrum van de openbare begraafplaats aan de Stillelaan 44, Amsterdam. Als het afscheid in besloten kring wordt gevierd, vermeld dit dan op de kaart. Bijvoorbeeld: het afscheid vindt plaats in besloten kring.
 • Begrafenis: de locatie en tijd van de begrafenis. Vermeld opnieuw of dit in besloten kring plaatsvindt of niet. Bijvoorbeeld: Aansluitend aan de dienst zullen we Jan Pieter naar zijn laatste rustplaats begeleiden. 
 • Correspondentieadres: Dit is het adres waar bloemen en condoleancekaarten naartoe gestuurd kunnen worden.

Aanvullend kun je nog instructies meegeven over kleding en wat de wensen zijn omtrent de bloemen. 

Voor kleding bijvoorbeeld:

 • Kom zoals je bent.
 • Graag gepaste kledij.
 • Jan Pieter hield van blauw en lachte het leven tegemoet. Kom in je meest kleurrijke outfit.

Voor bloemen bijvoorbeeld:

 • Gelieve geen bloemen.
 • Jan Pieter hield van rode rozen.

Een (song)tekst, quote of gedicht

Een korte tekst kan soms het leven van iemand in één zin krachtig omschrijven. Dat kan een levensspreuk zijn, een songtekst, een gedicht of een quote. Soms wordt gekozen voor een psalm of bijbeltekst die iemand zijn hele leven met zich heeft meegedragen. Een dergelijke tekst geeft de kaart karakter en laat zien wie iemand in zijn leven is geweest. Een tekst kan de lijdensweg samenvatten, hoop geven, dromen voor de toekomst zichtbaar maken of de geschiedenis vertellen.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.