Rouwkaarten
Kies een rouwkaart uit de collectie, en neem op waardige manier afscheid van een dierbare. Bestel een gratis proefdruk en lees meer informatie over het maken en versturen van rouwkaarten.
- Gepast, eenvoudig en origineel
- Gepast, eenvoudig en origineel
- Voor 20.00 uur besteld: vandaag verstuurd
- Keuze uit vijf luxe papiersoorten
Rouwkaarten: een persoonlijke en passende rouwkaart
Wanneer je verneemt dat iemand die je dierbaar is, overleden is, dan is het belangrijk om tijd te nemen om te rouwen. Laat aan de omgeving van de overledene blijken dat zijn sterven je getroffen heeft en vertel hen hoe belangrijk de persoon voor je was. Je kan zo’n kaart zien als een laatste eerbetoon aan de persoon die overleed en als het betuigen van je innige deelneming aan degene die om hem of haar rouwen. De juiste rouwkaart vinden die bij de overledene past, is geen sinecure. Neem er de tijd voor en selecteer een rouwkaart die past bij de emoties die het overlijden bij je oproepen. Een rouwkaart schrijven en versturen, hoort bij het ritueel van het rouwen. De betrokkenen zullen het appreciëren als je hen een rouwkaart stuurt.
Maak zelf een rouwkaart
Voor welke soort rouwkaart kies je? Hoe moet ze van vorm zijn en hoe wil je dat ze eruitziet? Welke stijl moet ze volgens jou hebben? Klassiek, sober of stijlvol? Dat zijn belangrijke vragen waar je best goed over nadenkt vooraleer je er een kiest. Omdat de kaart voor alle betrokkenen een bijzondere waarde heeft, is het toch belangrijk dat de kaart een bepaald cachet heeft. Zorg ervoor dat je kaart respectvol oogt en selecteer zorgvuldig een foto en tekst. Het is belangrijk dat iedereen uit de omgeving van de overledene zich in de kaart kan vinden.
Wat zet je op een rouwkaart?
Hoe vind je de juiste woorden voor de tekst op een rouwkaart? Dat kan best een beetje lastig zijn, maar we geven je graag wat tips. Probeer de tekst zo te schrijven dat je je verdriet uitdrukt maar ook laat merken dat je het verdriet van de anderen begrijpt. De naaste omgeving van de overledene zal dat appreciëren. Een rouwkaart is ook vaak een laatste herinnering aan de dierbare en ze wordt meestal gekoesterd. Juist daarom is het belangrijk dat je ze met veel zorg maakt en dat ze ook origineel is. Kun je zelf de juiste woorden niet vinden, dan is het ook helemaal oké om je te laten inspireren door woorden van anderen. Kies eens een mooie songtekst ter voorbeeld op je rouwkaart, of een gedicht. Maar bijvoorbeeld quotes en bijbelteksten passen ook goed op je rouwkaartje.
Tip: Je kunt de voorbeeld tekst op de binnen- of voorkant van je rouwkaart aanpassen in de kaartmaker, maar dat hoeft niet. Je kunt de zorgvuldig gekozen woorden van onze designers ook mooi laten staan.
Rouwkaarten voorbeeld teksten
Niet iedereen is in de wieg gelegd als schrijver en daarom hebben wij een ruim assortiment aan rouwkaartteksten waaruit je kan kiezen bij het opstellen van een rouwkaart. Ga eens door de teksten en kies er een uit die past bij de ervaringen die je met de overledene had. Laat je inspireren door onze rouwkaarten voorbeeld teksten en geef je kaart een authentieke stempel.
Wil je aan iemand je deelneming betuigen bij het verlies van een dierbare? Bij Kaartje2go vind je een klassieke en stijlvolle collectie kaarten om je deelneming te betuigen.
Veelgestelde vragen over rouwkaarten
Een passende rouwkaart maak je in een paar eenvoudige stappen:
- Kies een mooie kaart uit de collectie rouwkaarten en klik op “Kaart bewerken”
- Bewerk de kaart in de kaartmaker:
- Wijzig het lettertype, de kleuren of de achtergrond.
- Voeg kaders of symbolische figuren toe.
- Upload eventueel een foto van je geliefde.
- Schrijf een passende tekst in de kaart.
- Rond de bestelling af en verstuur de rouwkaarten naar familie, vrienden en bekenden.
Het kan heel mooi zijn om een foto van de dierbare op de rouwkaart te zetten. Zo maak je de kaart sprekender en hebben mensen een foto als aandenken. In onze kaartmaker kun je eenvoudig een foto uploaden. Filter op kaarten ‘met eigen foto’ en kies je ontwerp. In de kaartmaker kun je de voorbeeldfoto eenvoudig vervangen.
Foto’s bewerken
Soms kan het mooi zijn om een zwart-witte versie van een foto op de rouwkaart te plaatsen. Je kunt kleurfoto's eenvoudig aanpassen in de kaartmaker van Kaartje2go. Als je de foto hebt geüpload op de kaart, kun je er vervolgens een zwart-wit effect aan geven.
Onze kaarten zijn standaard voorzien van een klein, bescheiden logo op de achterzijde. Maar in het geval van rouwkaarten kunnen we ons goed voorstellen dat dit niet gewenst is. Je kunt ons logo daarom weglaten tijdens het controleren van je kaartontwerp. Deze stap heet ‘Controleer je kaart’, waar je bij de achterzijde ons logo kunt uitvinken.
Een rouwkaart is een tastbare herinnering aan de overledene. We snappen dan ook heel goed dat de kaart aan al je wensen moet voldoen. Je kunt daarom eerst een gratis proefdruk bestellen, zodat je de kaart eerst zelf in handen kunt houden en eventuele wijzigingen kunt doen.
Rouwkaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 1,19 per stuk. Afhankelijk van het aantal (meer kaarten = meer korting), het formaat en de afmeting van de kaart wordt de prijs hoger. Ook de papiersoort en envelopkleur hebben invloed op de prijs. Op deze manier heb je de vrijheid om de kaart zo mooi te maken als je zelf wilt.
Vaak wordt voor rouwkaarten gekozen voor een matte papiersoort. De papiersoorten Premium mat, 100% gerecycled, Oudhollands structuur en Stijlvol linnen zijn mat en zeer gepast voor rouwkaarten.
De keuze van je papiersoort kan invloed hebben op de prijs van de rouwkaarten. Hieronder hebben we alle papiersoorten en hun prijzen onder elkaar gezet.
- Glans (gratis)
- 100% gerecyled (gratis)
- Premium mat (+ 0,19 p/s)
- Chique parelmoer (+ 0,29 p/s)
- Oudhollands structuur (+ 0,29 p/s)
- Stijlvol linnen (+ 0,35 p/s)
Als je een pakketje kaarten bestelt, dan krijg je jouw kaarten thuisbezorgd (of op een ander adres, het afleveradres bepaal je zelf). Bij dubbele en vierkante enkele kaarten worden er standaard gratis witte enveloppen bijgeleverd. Je kunt de enveloppen vervolgens zelf adresseren en frankeren.
Je kunt er ook voor kiezen om rouwenveloppen te bestellen. Dit zijn witte enveloppen met een donkergrijze rand op de voorkant. Voor rouwenveloppen betaal je een kleine meerprijs van € 0,10 per envelop. Je kunt rouwenveloppen in elk formaat bestellen, met uitzondering van de extra grote formaten (21 x 21 en 21 x 30 cm).
Goed om te weten: rouwenveloppen hebben niet automatisch voorrang bij PostNL. Dat gebeurt alleen als je de enveloppen voorziet van rouwzegels en als ze aangeleverd worden in een verzamelenvelop.
Wil je dat wij de kaarten voor je naar de ontvangers sturen?
Dat is mogelijk. In dat geval worden de adressen achterop de kaarten gedrukt. De kaarten worden in een witte envelop met een rond venster verstuurd, zonder zwarte rouwrand om de envelop. Dit geldt alleen voor de dubbele kaarten. De enkele (ansicht)kaarten worden zonder envelop verstuurd.
Wanneer verstuur je een rouwkaart?
Een rouwkaart verstuur je zo snel mogelijk na het overlijden. Meestal al de dag na het overlijden. Op die manier zijn vrienden, familie en bekenden snel op de hoogte van de afscheidsceremonie.
Een rouwkaart verstuur je zo snel mogelijk na het overlijden. Meestal al de dag na het overlijden. Op die manier zijn vrienden, familie en bekenden snel op de hoogte van de afscheidsceremonie.
Elke werkdag geldt: Vóór 21:00 uur besteld en betaald = dezelfde dag nog verzonden.
In de meeste gevallen bezorgt PostNL in Nederland de volgende dag. Maar dit kunnen wij niet garanderen. De bestellingen worden niet standaard als rouwpost verzonden, waardoor PostNL geen speciale voorrang geeft aan de kaarten. Kaartje2go heeft goede ervaringen met PostNL en de kaarten worden bijna altijd de volgende dag bezorgd, precies zoals zou gebeuren als de kaarten wel waren gemerkt als rouwpost.
Kaarten die in het weekend worden besteld, worden op maandag aan PostNL aangeboden. Voor kaarten naar het buitenland geldt een langere bezorgtijd. De verzending naar het buitenland gaat met Priority. Naar België duurt dit ongeveer 4 werkdagen.
Rouwpost
We kunnen rechtstreeks verstuurde kaarten helaas niet als rouwpost versturen. Omdat we de adressen op de achterkant drukken, kunnen we de kaarten niet versturen in een rouwenvelop. We kunnen de kaarten wel met voorrang bij PostNL aanbieden. Mocht je dit willen, neem dan contact op met ons klanttevredenheidsteam voordat je de bestelling plaatst.
Rouwenveloppen
Wil je de kaarten graag als rouwpost in een rouwenvelop versturen? Bestel dan een pakketje kaarten, kies hier rouwenveloppen bij, en laat je bestelling als pakket bij je thuisbezorgen.
De rouwkaarten snel in huis? Neem contact op
Wil je zekerheid hebben dat je het pakket rouwkaarten zo snel mogelijk in huis hebt, kun je ze ook ophalen bij een van onze drukkerijen (Easterein of Vianen). Er is ook de mogelijkheid om het pakket, tegen extra betaling, per koerier te ontvangen.
Ons klanttevredenheidsteam informeert je graag over deze mogelijkheden. Neem hiervoor contact met ze op voordat je de bestelling plaatst. Dit laatste is erg belangrijk, want zodra je je bestelling afrondt, gaat deze met de normale poststroom mee.
Een rouwkaart is een symbool van afscheid en tegelijk ook iets praktisch. Bovendien maak je de kaart op een moeilijk moment. Bij de inhoud kun je dus best wat hulp gebruiken. Zo maak je een passende, respectvolle en duidelijke rouwkaart:
Een rouwkaart bestaat in principe uit 3 dingen:
- Gegevens van de overledene
- Informatie over de afscheidsceremonie
- Een mooie (song)tekst, quote of gedicht dat bij je dierbare past
Gegevens van de overledene
De gegevens van de overleden dierbare bevatten meestal de volgende informatie:
- Een introductiezin: meestal een vermelding van de manier van overlijden.
- De volledige (doop)naam van de overledene en eventueel zijn of haar roepnaam of bijnaam.
- De geboortedatum, gevolgd door de sterfdatum en eventueel de geboorteplaats en plaats van overlijden.
- De namen van de nabestaanden. Beginnend met de partner, gevolgd door de gezinnen beginnend bij het oudste kind. Voor elk gezin kan de woonplaats vermeld worden.
Informatie over de afscheidsceremonie
Informatie over de afscheidsceremonie kun je als volgt vermelden:
- Bezoek aan huis: of het mogelijk is om de overledene thuis te bezichtigen.
- Mogelijkheid tot condoleren: de locatie en tijd van condoleance.
- Afscheidsdienst of ceremonie: de locatie en tijd van de afscheidsceremonie.
- Begrafenis: de locatie en tijd van de begrafenis.
- Correspondentieadres: Dit is het adres waar bloemen en condoleancekaarten naartoe gestuurd kunnen worden.
Aanvullend kun je nog instructies meegeven over kleding en wat de wensen zijn omtrent de bloemen. .
Een (song)tekst, quote of gedicht
Een korte tekst kan soms het leven van iemand in één zin krachtig omschrijven. Dat kan een levensspreuk zijn, een songtekst, een gedicht of een quote. Soms wordt gekozen voor een psalm of bijbeltekst die iemand zijn hele leven met zich heeft meegedragen.
Welke namen zet je op een rouwkaart?
Welke familieleden je op de rouwkaart zet is heel persoonlijk. Toch zijn er een aantal dingen om op te letten. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk om alleen de namen op de kaart te zetten van personen die daarvoor gevraagd zijn en waarvan mag worden aangenomen dat ze daar geen bezwaar tegen hebben. Verder zijn er meerdere opties:
- Partner, kinderen en kleinkinderen
- Partner, kinderen, kleinkinderen, ouders, schoonouders
- Partner, kinderen, kleinkinderen, ouders, schoonouders, broers en zussen met aanhang en eventueel kinderen.
Je kunt per huishouden de woonplaats vermelden. Verder kun je in het geval van een grote familie of weinig ruimte op de kaart ervoor kiezen om de kleinkinderen niet bij naam te noemen en alleen “en kleinkinderen” op de kaart te zetten.
Hoe noem je een ongeboren kindje op de rouwkaart?
Voor het benoemen van een ongeboren kindje kun je het hartjessymbool (♥) gebruiken. Een kind of gezinslid dat is overleden kun je ook aanduiden met een kruisje (†).
Welke familieleden je op de rouwkaart zet is heel persoonlijk. Toch zijn er een aantal dingen om op te letten. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk om alleen de namen op de kaart te zetten van personen die daarvoor gevraagd zijn en waarvan mag worden aangenomen dat ze daar geen bezwaar tegen hebben. Verder zijn er meerdere opties:
- Partner, kinderen en kleinkinderen
- Partner, kinderen, kleinkinderen, ouders, schoonouders
- Partner, kinderen, kleinkinderen, ouders, schoonouders, broers en zussen met aanhang en eventueel kinderen.
Je kunt per huishouden de woonplaats vermelden. Verder kun je in het geval van een grote familie of weinig ruimte op de kaart ervoor kiezen om de kleinkinderen niet bij naam te noemen en alleen “en kleinkinderen” op de kaart te zetten.
Hoe noem je een ongeboren kindje op de rouwkaart?
Voor het benoemen van een ongeboren kindje kun je het hartjessymbool (♥) gebruiken. Een kind of gezinslid dat is overleden kun je ook aanduiden met een kruisje (†).
Een rouwkaart is de kaart waarin het overlijden van een dierbare wordt aangekondigd. Deze kaart maakt het overlijden bekend aan familie, vrienden en bekenden en bevat informatie over de afscheidsceremonie.
Een condoleancekaart is een kaart om familie en vrienden te condoleren met het overlijden van hun dierbare. Deze kaart is bedoeld om te troosten, te bemoedigen en sterkte te wensen.