Wat staat er op een geboortekaartje?

Je hebt veel vrijheid in wat je op een geboortekaartje zet. Wat niet mag ontbreken zijn de naam, geboortedatum, tijdstip van geboorte en contactgegevens. Daar horen ook de namen van vader, moeder en broertjes of zusjes bij. Controleer ze daarom nog een keer op aanwezigheid en eventuele spelfouten. 

TIP: Vraag een gratis proefdruk aan, zo weet je zeker dat jouw geboortekaartje er perfect uit komt te zien.

Voorbeeldteksten voor op een geboortekaartje

Hoera! Je hebt een geboortekaartje gevonden! Dan kun je beginnen met het schrijven van de tekst voor jullie geboortekaartje. De geboorte van een baby is bijzonder en daarom verdient jouw kindje een uniek kaartje. Maar wat moet je op een geboortekaartje zetten? 

Wij willen je graag inspireren! Daarom geven wij je tips voor wat je op je geboortekaartje kan zetten en geven je graag enkele voorbeeldteksten voor op een geboortekaartjes. Ook bieden wij je een handige checklist voor wat echt niet mag ontbreken op je geboortekaart. 

Checklist geboortekaartje

 • De naam van je kindje
 • De naam van papa, mama en broertjes en zusjes
 • Geboortedatum en - tijd
 • Contactgegevens
 • Optioneel:
  • Lengte en gewicht
  • Geslacht
  • Bezoektijden
  • Een gedichtje, leuke songtekst of bijbeltekst
  • Kadotips

De naam van je kindje

Dit is een van de dingen die echt niet mag ontbreken, maar hoe je de namen vermeldt is jullie keuze. Zo kun je kiezen om alleen de voornaam te vermelden of om de volledige naam te plaatsen. Je kan ook de doopnaam of een eventuele tweede naam van je pasgeboren kindje vermelden op het kaartje. Let er ook op dat de spelling juist is.

De naam van papa en mama

Als ouder ben je trots op je kleine wonder. Jullie namen mogen dan ook niet ontbreken op het kaartje. Zo weet iedereen dat de kleine van jullie is.

Wanneer is jullie kindje geboren?

Hoe je de geboortedatum vermeldt, is helemaal aan jou. Kies je voor ‘4 juli 2018’ of schrijf je de datum volledig uit: ‘vier zeven tweeduizend achttien’. Je kan er ook voor kiezen om de tijd van de geboorte op het kaartje te zetten. 

 • Met streepjes ertussen: 4-7-2017
 • Met punten ertussen: 4.7.2017
 • Deels uitgeschreven: 4 april 2017
 • Volledig uitgeschreven: Vier zeven tweeduizendachttien

Contactgegevens

Zorg ervoor dat vrienden, familie, kennissen en collega’s die jouw geboortekaartje ontvangen een mogelijkheid hebben om contact op te nemen. Misschien willen ze je komen bezoeken, een kaartje sturen of je even bellen. Zorg er dan voor dat je adres, telefoonnummer en eventueel een e-mailadres op de kaart staan.

Moet het adres op het geboortekaartje?
Het is handig om jullie adres en telefoonnummer op het geboortekaartje te vermelden. Zo kan iedereen eenvoudig contact met jullie opnemen om jullie te feliciteren of om een afspraak te maken om de kleine te komen bewonderen.

Geboortefeitjes

Een leuke toevoeging aan jouw geboortekaartje zijn de geboortedetails. Tijdstip, lengte en het gewicht kun je hier noemen. Deze informatie is interessant voor de ontvanger. Die kan hier bijvoorbeeld uit opmaken wat de kledingmaat van de baby is. In onze kaartmaker vind je leuke figuren waarmee je dit kunt aangeven. 

Geslacht

In veel gevallen is aan het kaartje te zien of het gaat om een jongen of meisje. Heb je een neutrale kaart of heeft je kindje een unisex naam, dan is het handig om het geslacht expliciet te vermelden. Dit kun je doen door ‘hoera een zoon!’ of ‘Wij zijn blij met de geboorte van onze dochter!’ toe te voegen aan de kaart.

Bezoektijden

Zeker bij het eerste kindje kun je veel bezoek ontvangen. Het is handig om in het kaartje te zetten wat de rust- en bezoektijden zijn. Dit kun je bijvoorbeeld aanvullen met ‘stuur eerst een berichtje’ of ‘wil je de kleine bekijken, bel dan eerst even’. Zo maak je op een leuke manier kenbaar dat je liever geen onverwacht bezoek ontvangt. Een paar leuke teksten:

 • Laat het ons even weten als je beschuit met muisjes wilt komen eten.
 • Baby en mama slapen van 11.00 tot 13.00 uur.
 • Wil je de kleine graag zien? Bel dan even, ander slaapt hij misschien.
 • Vingertjes en teentjes komen tellen? Dan eerst even van tevoren bellen.

Ben je van plan een kraamfeest of babyborrel te geven? Zet dan ook de tijd en locatie van het feestje op de kaart. TIP: Wil je niet iedereen uitnodigen, maak dan een aparte uitnodiging of een tweede versie van je geboortekaart.

Leuke teksten voor op een geboortekaartje

De tekst op de binnenzijde van een geboortekaartje begint vaak met een welkom heten. Dit is een lief tekstje van 1 tot 4 zinnen waarin de baby wordt aangekondigd. Vaak staat hierin of het om een zoon/dochter of broertje/zusje gaat.

Je kan ook kiezen voor een mooie songtekst, een bijbeltekst of een gedichtje. Je kan natuurlijk ook zelf een mooie tekst schrijven.

Hier vind je mooie geboorteteksten:

Heb je zelf een leuke tekst geschreven en wil je die delen? Stuur die dan naar onze klantenservice en wij plaatsen de tekst op onze website.

Kadotips en wensen

Of je kadowensen op je kaartje vermeldt, is helemaal aan jullie. Je kan het heel subtiel doen door te verwijzen naar een website (bijv. lijstje.nl). Kraambezoek kan dan zelf kadootjes afstrepen. Een envelopje plaatsen kan natuurlijk ook, maar komt niet heel vaak voor. 

Maak je kaartje nog persoonlijker

Met teksten op je geboortekaartje kun je jouw kaart heel persoonlijk maken. Heb je nog geen kaart gekozen of wil je het geheel nog persoonlijker maken dan kun je eenvoudig foto’s, figuren en kaders toevoegen. Bekijk ook ons geboorteblog voor trends, inspiratie en tips.

Ben je benieuwd hoe jouw geboortekaartje eruit komt te zien? Bestel dan een gratis proefdruk!