Ga naar de inhoudGa naar het kaarten filter

Checklist voor na de bevalling

Voor je echt kan genieten van de geboorte je kind, zijn er nog heel wat formaliteiten die je moet regelen. In België moet je namelijk heel wat administratie in orde brengen. Gelukkig hebben we voor je deze checklist samen gesteld zodat je zeker niets vergeet. 

Geboortekaartjes bestellen en versturen 

  •  Je moet je drukker contacteren en hem het definitieve ontwerp van het kaartje bezorgen. Als je zelf op voorhand een doopkaartje hebt ontworpen via Kaartje2go, moet je gewoon je bestelling plaatsen en wij zorgen ervoor dat het kaartje naar de juiste mensen wordt verstuurd. 
  • Vergeet op je geboortekaartjes zeker niet het nummer van de geboortelijst en/of van de pamperrekening te vermelden. 

Doopsuiker 

  • Heb je niet zelf doopsuikerpakketjes samengesteld? Dan moet je de doopsuikerwinkel contacteren zodat zij jouw bestelling klaar kunnen zetten. 
  • Als je de doopsuikercadeautjes zelf hebt samengesteld, moet je ze enkel nog voorzien van de geboortedatum. 

 

Aangifte 

Wanneer je bevallen bent, heb je 15 dagen tijd om de geboorte van je kersverse zoon of dochter aan te geven in de geboortestad van je kind. De geboorteaangifte is gratis, maar wat moet je zeker bij je hebben? 

  • Je identiteitskaart 
  • Het medisch geboorteattest
  • Het erkenningsattest (bij niet-gehuwden) of het trouwboekje 

Heeft de vader niet op voorhand zijn kind erkend? Dan kan dit samen met de geboorteaangifte in orde gemaakt zijn, maar dan moet de moeder ook aanwezig zijn. 

Je krijgt bij de geboorteaangifte ook enkele documenten mee: 

  1. Formulier voor de aanvraag van de kinderbijslag; 
  2. Documenten om je kind te laten inschrijven bij je ziekenfonds; 
  3. Lijst van verplichte inentingen. 

 

Kinderbijslag 

Heb je nog geen kinderen en heb je nog geen kraamgeld aangevraagd? Dan moet je het formulier op www.myfamily.be aanvragen. 

Als je al kinderen hebt en je het kraamgeld op voorhand aanvroeg, dan is een specifieke aanvraag niet meer nodig. Je moet dan enkel het originele geboortebewijs bezorgen aan het loket waar je kinderbijslag aanvraagt. 

 

Melding van de geboorte 

Bij het ziekenfonds 

Je moet het geboorteattest indienen bij je ziekenfonds. Op dat moment kan je je kind inschrijven en krijg je klevers voor je baby. Tegelijk kan je ook het geboortecadeau regelen dat je van je ziekenfonds ontvangt. Contacteer bovendien je aanvullende ziekteverzekering zodat je kind ook wordt opgenomen in deze verzekering. 

 

Bij de werkgever(s) 

Na de bevalling moet je ook je werkgever verwittigen. Check op voorhand of hierrond specifieke afspraken bestaan in je arbeidsovereenkomst. 

Wanneer je borstvoeding gaat geven, maak je ook een afspraak met de arbeidsgeneesheer zodat je hier verlof voor krijgt. 

Ook je partner moet de geboorte melden aan zijn/haar werkgever zodat hij/zij geboorteverlof kan aanvragen. Je partner krijgt hiervoor 10 dagen. 

 

Aan de kinderopvang 

Is je kind ingeschreven in een crèche? Breng hen dan even op de hoogte over de geboorte. Gaat er al één van je kinderen naar de opvang? Vergeet dan zeker niet een nieuw attest aan te vragen voor een lagere opvangtarief. 

 

Aan de kraamzorg 

Heb je besloten om gebruik te maken van kraamzorg? Dan moet je deze dienst te verwittigen zodat deze extra zorg voor je baby opgestart kan worden. 

 

De vroedvrouw verwittigen 

Vroedvrouwen helpen je niet alleen tijdens de bevalling, maar ze kunnen je ook na de geboorte ondersteunen. Ze helpen je bijvoorbeeld met het opvolgen van het gewicht en met de borstvoeding. Je kan deze extra hulp op voorhand aanvragen, maar op de materniteit kan je hier ook informatie over inwinnen. 

 

Aanvragen van premies 

Geboortepremies 

Ben je aangesloten bij de vakbond? Dan krijg je in sommige gevallen een geboortepremie. Informeer je hiervoor bij je vakbond. 

 

Borstvoedingspremie 

Ben je van plan om borstvoeding te geven? Dan krijg je bij je ziekenfonds hiervoor een premie. 

Gelukkig nemen de meeste partners deze administratieve taken op zich zodat jij kan uitrusten van die zware bevalling. Wanneer deze dingen geregeld zijn, kan je pas echt samen genieten van die heerlijke roze wolk.

Wil je nog meer weten over alles wat je voor de bevalling moet regelen? Bekijk dan deze checklist over alles waaraan je moet denken voor de geboorte.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.