Wat moet er op een uitnodiging?

Wat zet je op de uitnodiging als je binnenkort een feestje geeft? We geven je graag een paar schrijftips zodat je weet wat je op de uitnodiging moet zetten:

1. Wanneer
Voor je gasten is het handig om te weten wanneer het feestje is, zodat ze die datum vrij kunnen houden of eventuele afspraken kunnen verzetten.

2. Tijdstip
Laat je gasten weten hoe laat het feestje begint. Op die manier kunnen ze rekening houden met wanneer ze zich moeten klaar maken. Het is ook handig voor jezelf om aan te geven wanneer het feestje begint. Zo kun je nog de laatste voorbereidingen treffen voordat je gasten er zijn, want het is niet leuk als je zelf nog druk bezig bent terwijl de eerste gasten al op je feestje zijn.

TIP: Zet ook op de uitnodiging tot hoe laat het feestje duurt. Voor je gasten handig omdat ze weten hoelang het feestje duurt en voor jezelf handig omdat je dan geen gasten hoeft weg te sturen als het feestje is afgelopen.

3. Waar
Voor je gasten is het handig om te weten waar het feestje is. Vier je het feestje thuis of heb je een ruimte afgehuurd? Voorkom dat je gasten bij jou voor de deur staan terwijl jij een prachtige locatie hebt geregeld voor het feest. 

4. Waarom
Voor je gasten is het handig om te weten waarom je een feestje geeft. Vier je je verjaardag? Ben je geslaagd? Of zijn er meerdere redenen om een feest te geven. Veel feestjes staan stil bij meerdere gelegenheden. Vier bijvoorbeeld je housewarming en verjaardag ineen. 

5. Thema
Een foute party, 80’s & 90’s party of een 21-diner. Er zijn genoeg leuke thema’s te bedenken om je feest extra leuk te maken. Zet het natuurlijk wel even op de kaart, anders ben je straks de enige die zich heeft verkleedt.

TIP: Maak je uitnodiging in de stijl van het feest. Dit zet gelijk de juiste toon bij de gasten.

6. Contactgegevens
Er zijn altijd gasten die er niet bij kunnen zijn. Vraag in je uitnodiging of je gasten willen laten weten als ze er niet bij zijn. Zo kun je rekening houden met hoeveel mensen er op je feestje komen. Zo weet je hoeveel eten en drinken je moet halen in de supermarkt. 

Oh en vergeet je naam niet. Je gasten willen natuurlijk wel weten met wie ze een feestje gaan vieren.

7. Bonus: Cadeautips
Zet een paar leuke cadeau’s op je uitnodiging of verwijs naar een lijstje waar je cadeaus hebt verzamelt.

Wat zet je eerst op een uitnodiging?
Er is geen vaste regel voor wat je als eerste op een uitnodiging zet. Het meest overzichtelijke is om eerst de datum, dan het tijdstip en dan de locatie te noemen.
Dit kan je bijvoorbeeld als volgt doen:

Beste [naam],

Graag nodig ik je uit voor mijn verjaardagsfeest op zaterdag 7 juni 2025 om 20:30 aan de Langelaan 11 in Amsterdam.

Kun je er niet bij zijn? Laat het s.v.p. op tijd weten i.v.m. inkopen doen.

Of

Hoi [naam],

Zaterdag 7 juni 2025 vieren wij onze housewarming. Je bent vanaf 20:30 uitgenodigd aan de Langelaan 11 in Amsterdam om dit samen met ons te vieren.

Als je niets laten horen dan wordt er op je gerekend (eten en drinken).

Hopelijk tot dan!


Speciale uitnodigingen
Voor bepaalde gelegenheden is het handig om nog extra informatie op de kaart te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de uitnodiging voor een bruiloft, een communiekaart of een kinderfeestje:

Wat zet je de op uitnodiging voor een kinderfeestje?
Wat zet je op de uitnodiging voor een bruiloft?
Wat zet je op de uitnodiging van een communiefeest?

Uitnodiging proefdruk