Ga naar de inhoudGa naar het filter

Joodse nieuwjaarskaarten

Komt het plechtige Rosj Hasjana (Joods nieuwjaar) eraan? Wens vrienden en familieleden Shana Tova met een Joodse nieuwjaarskaart. Kies een van de speciaal ontworpen Rosh hashanah kaarten uit onze collectie en pas het ontwerp naar wens aan in onze kaartmaker.

  • Gratis proefdruk
  • Gratis witte enveloppen
  • CO2-neutraal gedrukt

Rosh Hasjana kaarten met shana tova

Rosj Hasjana - vaak ook gespeld als ‘Rash Hashanah’ - is het Joods nieuwjaar en de dag waarop het valt wordt ook wel Jom Hasjofar genoemd. Tijdens het twee dagen durende Rosh Hasjana, dat in het Hebreeuws ‘Hoofd van het jaar’ betekent, doen Joden hun best fouten recht te zetten en ruzies bij te leggen.

Om het verse jaar ‘zoet’ (en dus goed) te beginnen, eten Joodse families op de eerste avond honingkoek of appel met honing: een traditie die ook is terug te zien op onze Rosh Hasjana kaarten. Ook de ramshoorn en uit Israël afkomstige vruchten als granaatappels, dadels en vijgen hebben een plekje gekregen op onze Joodse nieuwjaarskaarten.

Wanneer is het Joods nieuwjaar?

Rosj Hasjana valt ieder jaar op een andere datum. Dit komt doordat Joden een maankalender volgen met 354 dagen. Rosj Hasjana 2023 vindt plaats op 16 en 17 september, de eerste en tweede dag van de joodse maand Tisjri.

Hoe ziet de Joodse jaartelling eruit?

De Joodse of Hebreeuwse kalender volgt net als de Westerse kalender een periode van 12 maanden. Deze kalender is eerder begonnen met tellen dan de Christelijke jaartelling. Deze kalender begint namelijk met de schepping van de wereld, die volgens het heilige boek van het Jodendom heeft plaatsgevonden in het jaar 3761 voor Christus. Volgens de Joodse jaartelling leven we nu dan ook in het jaar 5783. Om te voorkomen dat de Joodse feestdagen - die elk aan een seizoen gebonden zijn - verschuiven, wordt zeven keer per negentien jaar een schrikkelmaand toegevoegd aan het Joodse jaar.

Een Joodse nieuwjaarskaart maken

Een Joodse nieuwjaarskaart maken is niet alleen leuk, maar ook heel gemakkelijk. De eerste stap bestaat uit het kiezen van een ontwerp. Dit kan een van de Rosj Hasjana kaarten zijn op deze pagina, maar ook een van onze reguliere nieuwjaarskaarten. Een keuze kunnen maken? Dan volgt de tweede stap: het bewerken van de kaart. Klik op ‘Bewerk je kaart’ om de kaartmaker te openen en ontdek de mogelijkheden van de verschillende tools!

🌼 Tekst. In alle Joodse nieuwjaarskaarten staat al een leuke tekst en een nieuwjaarswens (bijvoorbeeld ‘Shana Tova’). Wil je de tekst iets aanpassen of zelf een lieve boodschap schrijven? Klik op het tekstvak en verander de tekst naar eigen inzicht. Speel ook met het lettertype en de plaatsing van de tekst voor het mooiste resultaat.

🌼 Foto of video. Een leuke foto of video toevoegen is dé manier om een persoonlijk tintje aan de Joodse nieuwjaarskaart te geven. Je kunt zowel een bestaande foto of video uploaden, maar ook nieuw beeldmateriaal schieten. Ontvangers kijken vast verrast op als ze blij toegelachen worden vanaf hun telefoon of tablet.

🌼 Figuren, kaders en achtergronden. Rosj Hasjana is een rustige en serieuze plechtigheid. Toch mogen de kaarten met ‘Shana Tova’ erop best een beetje feestvreugde uitstralen! Voeg bijvoorbeeld vrolijke figuren toe, plaats een sierlijk kader om een foto heen of verander de kleur van de achtergrond.

Wensen voor op Joodse nieuwjaarskaarten

Op veel Joodse nieuwjaarskaarten staat Shana Tova om elkaar ‘een goed en zoet nieuwjaar’ toe te wensen. Dit is echter niet de enige spreuk die op onze nieuwjaarskaarten siert. Ook het Hebreeuwse Chag Sameach, dat letterlijk ‘vreugdevol feest’ betekent, staat op sommige van onze ontwerpen. Tot slot kan ook ‘Happy Rosj Hasjana’ prima op de voorkant van een Joodse nieuwjaarskaart staan.

Rosh hashanah kaarten bestellen & versturen

Helemaal tevreden met de gratis proefdruk van de Joodse nieuwjaarskaart? Dan is het moment daar om de kaart te bestellen. Ook dit gaat heel eenvoudig in zijn werk bij Kaartje2go. Je hoeft namelijk alleen maar aan te geven waar de kaart heen gestuurd mag worden: direct naar de ontvanger of als pakket bij je thuis. Voor welke optie je ook kiest: op een doordeweekse dag voor 20:00 uur ‘s avonds besteld = dezelfde dag verzonden. Mocht je de kaarten trouwens thuis laten bezorgen, dan kun je er ook leuke extra’s (bijvoorbeeld gekleurde enveloppen) bij bestellen.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.