Wat is een geboortekaartje en waarom versturen we ze?

Een geboortekaartje is een kaartje om te laten weten dat er een baby geboren is. De kaart is bedoeld voor familie, vrienden en bekenden. Soms bevat het een tekst of gedichtje waarin de baby verwelkomd wordt of waarin ouders en eventuele broertjes en zusjes hun blijdschap uiten.

In het geboortekaartje staan vaak weetjes zoals de lengte, het geboortegewicht en de geboortedatum. In het kaartje staat meestal ook informatie over bezoektijden voor het kraambezoek. In sommige gevallen worden hiervoor speciale kraamfeest kaartjes gebruikt.

Omdat tegenwoordig ook veel moeilijk te spellen namen worden gebruikt, heeft het geboortekaartje ook als functie om de exacte spelling van de naam van het kind te laten weten.

Lees ook: Wat staat er op een geboortekaartje?

Waarom versturen we geboortekaartjes?

In Nederland en Belgie versturen we geboortekaartjes omdat het een traditie is. Nergens worden zoveel geboortekaartjes gestuurd als bij ons. Ongeveer 95% van de ouders stuurt een geboortekaartje per post.

De traditie van geboortekaartjes is nog niet zo heel oud. Pas sinds 1950 is het algemeen gebruik om geboortekaartjes te sturen. Daarvoor werden er wel geboortebrieven verstuurd. Omdat het versturen van post erg duur was zien we dat vooral rijke mensen een geboortebrief stuurden, waarin zij de geboorte van hun baby aankondigen.

Los van tradities, is het versturen van geboortekaartjes gewoon ontzettend leuk. Je familie en vrienden ontvangen een leuk kaartje van jouw kleine wonder en daarnaast is het een mooie herinnering aan de geboorte.

Waarom staat het gewicht op een geboortekaartje?

Het gewicht staat vaak samen met de lengte op het geboortekaartje zodat kraamvisite kleertjes in de juiste maat kan kopen. Ook geeft het een indicatie van hoe gezond het kind is.

Het is niet verplicht om het gewicht op het geboortekaartje te zetten. Veel mensen laten dit achterwege. Je kan het gewicht en de lengte ook op een grappige manier op het kaartje zetten:

Lengte : lang genoeg ...
Gewicht : precies goed .....