Duurzaamheid: een belangrijk thema

Bij Kaartje2go vinden we duurzaamheid heel belangrijk. We leven met zijn allen op onze aarde en we willen daar zo goed mogelijk voor zorgen. Zodat niet alleen wij, maar ook toekomstige generaties ten volle kunnen genieten van alles wat de wereld te bieden heeft. Daarom gaan we binnen onze mogelijkheden nét dat stapje verder om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Op deze pagina laten we je graag zien wat we allemaal doen op het gebied van duurzaamheid.

CO2-neutraal gedrukt

Duurzame kaart

Jouw kaarten zijn gemaakt van papier met het FSC keurmerk. Ze worden gedrukt in een CO2-neutrale drukkerij, waarbij CO2-uitstoot wordt gecompenseerd en papierverbruik tot een minimum is beperkt.
Lees meer

Enveloppen & verpakkingen

Duurzame verpakking

De kaartenveloppen natuurlijk en kraft, én de kartonnen verzendenveloppen en -doosjes zijn gemaakt van 100% gerecycled papier. Alle overige papieren enveloppen zijn gemaakt van papier met het FSC keurmerk.
Lees meer

CO2-neutraal bezorgd

Groene post

Laat je pakketje bezorgen bij een PostNL-locatie, zodat jouw pakketje kan carpoolen met andere pakketjes. Daarnaast investeren we in het Groene Post project van PostNL. 
Lees meer

Kantoor & medewerkers

Duurzaam kantoor

Ons kantoorpand maakt gebruik van groene stroom en we scheiden ons afval in papier, plastic en restafval. We gebruiken geen wegwerpservies en maar liefst 84% van de medewerkers komt lopend, met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk.
Lees meer

Groen vinkje

Groen vinkje

Dit vinkje zie je op verschillende plaatsen op de website. Het geeft een duurzame keuze aan.
Lees meer

 

 

Kaartje2go bos

Logo Trees for All

Kaartje2go plant in november 2019 1.000 bomen in het Bieslandse Bos bij Delft, en nog eens 1.000 bomen in de tropen. Zo compenseren we onze CO2-uitstoot.
Lees meer

Kaartje2go bomenmeter

bomenmeter

 

We hebben inmiddels 4.000 bomen geplant! In 2021 is ons doel om nog eens 2.500 bomen te planten. Dit boompje geeft aan hoe dicht we al bij ons doel zijn. Met elke bestelling die jij plaatst, draag je bij aan ons doel!
Lees meer

Het begint allemaal in de drukkerij

Jouw persoonlijke kaartjes worden gedrukt in een CO2-neutrale drukkerij, waar gebruik wordt gemaakt van groene stroom. Het kleine restje CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door het kopen van CO2 certificaten van Trees for All.

We drukken de kaartjes pas na het plaatsen van je bestelling. Hierdoor hebben we geen kaarten op voorraad en beperken we het papierverbruik tot een minimum. Alle papiersoorten zijn voorzien van het FSC keurmerk. Het eventuele restmateriaal van de kaarten wordt volledig gerecycled.

De machines zelf hebben ook bijzondere duurzame snufjes. Zo hebben de drukpersen een warmte-terugwininstallatie. Dit wordt in de winter gebruikt om het gebouw te verwarmen. De digitale printer is voorzien van de nieuwste techniek, die ervoor zorgt dat 85% minder papier gebruikt wordt om de printer in te stellen. Dit lijkt een kleine verbetering, maar dit proces zorgt normaal gesproken voor het meeste papierverlies. De inkten in deze printer zijn vrij van metalen als lood, zink en cadmium en hebben het Intertek keurmerk. Dit houdt in dat ze voldoen aan allerlei milieueisen.

Verpakkingen & enveloppen

Al onze kartonnen verzendenveloppen en -doosjes worden gemaakt van 100% gerecycled karton. Maar dat is nog niet alles, want ook de kaartenveloppen natuurlijk en kraft zijn 100% gerecycled. Alle overige papieren enveloppen zijn voorzien van het FSC keurmerk. 

Duurzaam versturen

Groene Post

Kaartje2go investeert in het project Groene Post project van PostNL. Hiermee compenseren we de CO2-uitstoot die vrijkomt tijdens het transport en de bezorging van jouw kaarten. Het Groene Post project steunt duurzame projecten met de beste keurmerken voor klimaatprojecten in binnen- en buitenland. Zo helpen we bijvoorbeeld mee aan projecten van Natuurmonumenten in Nederland. 

Laten bezorgen bij een PostNL-punt

Bestel je een pakketje kaarten wat niet door de brievenbus past, dan kun je ervoor kiezen om het te laten bezorgen bij een locatie van PostNL. Je krijgt een berichtje wanneer het pakketje is bezorgd en je het kunt ophalen. Dit is niet alleen superhandig als je niet vaak thuis bent, maar ook nog eens duurzaam! Jouw pakketje carpoolt namelijk met andere pakketjes naar één locatie. Op die manier wordt er CO2 bespaard, omdat de bezorger niet naar alle afzonderlijke adressen hoeft te rijden.

Let op: De meeste pakketjes kaarten passen gewoon door de brievenbus en hier hoef je dus niet voor thuis te blijven. De optie om een PostNL-punt te kiezen krijg je dus alleen als jouw pakketje niet door de brievenbus past. Wil je alvast weten of jouw pakketje wel of niet door de brievenbus gaat passen? Kijk dan even bij deze veelgestelde vraag.

Een beter milieu begint bij onszelf

In ons prachtige pand in het centrum van Zwolle maken we gebruik van groene stroom. We maken een sport van afval scheiden en maken daarom onderscheid in papier, plastic en restafval. Op kantoor drinken wij uit mokken en glazen, en iedere collega krijgt een Dopper drinkfles voor onderweg. Diezelfde collega’s zijn zelf ook heel goed bezig. Maar liefst 84% van ons komt lopend, met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk.

Groen vinkje

Je vindt het groene vinkje op verschillende plaatsen op de website. Het geeft namelijk een bewuste keuze aan. Zo vind je dit vinkje onder andere bij de enveloppen van gerecycled papier, maar ook bij de biologische thee van Natural Temptation. De chocolade van Tony’s Chocolonely en De Euforij wordt duurzaam geproduceerd, daarom vind je ook hier het vinkje.

Enveloppen kraft en natuurlijk
Al onze enveloppen zijn gemaakt van FSC-goedgekeurd papier, dus afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. De enveloppen kraft en natuurlijk gaan nog een stapje verder, zij zijn namelijk gemaakt van gerecycled papier! Daarom staat hier het groene vinkje bij.

Thee van Natural Temptation
De thee van Natural Temptation is hartstikke leuk om cadeau te geven, vanwege de leuke teksten op de zakjes. De thee wordt ook nog eens 100% biologisch geteeld, wat een extra goed gevoel geeft aan het geven van een envelopje of doosje thee!

Tony’s Chocolonely chocolade
De missie van Tony’s Chocolonely is het 100% slaafvrij maken van chocolade. Ze strijden tegen slavernij en uitbuiting in de chocolade-industrie. Zo werken ze direct samen met cacaoboeren, die een extra premie ontvangen bovenop de Fairtrade-premie. De boeren kunnen op die manier een leefbaar inkomen verdienen én Tony’s weet precies hoe de cacao geproduceerd is. Ook werken ze samen met organisaties die kinderarbeid aanpakken.

bomenmeter

Bomenmeter

In 2019 en 2020 plantten we in totaal 4.000 bomen, samen met Trees for All (zie hieronder). In 2021 gaan we hiermee door en willen we nog eens 2.000 bomen planten. Het sparen voor meer bomen doen we niet alleen, maar samen met jullie! Want hoe meer kaarten er worden verkocht, hoe meer geld wij kunnen sparen voor het Kaartje2go bos. Met jouw bestelling draag je dus direct bij aan meer bomen en een betere wereld! Op de homepage vind je het boompje. Daarop staat een getal en zo kun je zien hoe dicht we al bij ons doel zijn. 

Trees for All – het Kaartje2go bos

Trees for All investeert in een groene en gezonde aarde door wereldwijd bomen te planten en bos te herstellen. Ze doen dit op een duurzame manier waarbij ook de lokale bevolking wordt betrokken. Zo zetten zij zich dus in voor een gezonder klimaat, herstel van ecosystemen en biodiversiteit en armoedebestrijding in de wereld. Trees for All heeft het CBF keurmerk en een ANBI status. 

Kaartje2go investeert in het 1-2-tree programma. Dit houdt in dat voor elke boom die wij in Nederland planten, er ook een boom in het buitenland wordt geplant. De reden hiervoor is dat, met de projecten in ontwikkelingslanden, de bestaande tropische bossen worden beschermd en de levensomstandigheden van de lokale bevolking worden verbeterd. Daarnaast groeien bomen in de tropen sneller en slaan ze dus meer CO2 op. 

In 2019 hebben we ons eerste Kaartje2go bos geplant in het Bieslandse Bos bij Delft. In 2020 kwam hier een bos bij in natuurgebied het Zwart Water nabij Venlo. Ook in 2021 is ons doel om weer 2000 bomen te planten, de locatie is nog onbekend.